Support Info
Kontakt Info
Socialt
XTZ Nyhetsbrev
Ange din e-postadress här
Designat & Byggt av
www.cloudier.com
Drivs av Cloudier BC
För att diskutera Hi-Fi på rättvisa villkor, måste vi först definiera vad korrekt återgivning innebär. Enligt vår ljudfilosofi innebär korrekt återgivning att ljudet kommer så nära verkligheten som möjligt - verkligheten är den enda sanna referenspunkten vi har att jämföra med när vi utvärderar ljudkvalitet. Allt annat blir subjektivt, vilket resulterar i rena spekulationer.
De enda autentiska referenser som finns att tillgå är alltså sångröster, akustiska instrument, live-konserter osv. Syntetiska referenser som elektroniska instrument, kraftigt bearbetade inspelningar och dinosaurier i filmer är inte lämpliga som referens eftersom vi helt enkelt inte har någonting i verkligheten att jämföra med. Det är dessutom viktigt att nivån är korrekt när du lyssnar på en inspelning, eftersom det mänskliga örat uppfattar ljud väldigt olika på olika nivåer.
Lyssnarens erfarenhet av ljudåtergivning är något väldigt personligt och subjektivt. Oberoende tester visar att många föredrar en icke neutral ljudåtergivning, medan mer erfarna lyssnare uppskattar en neutral och ofärgad ljudkaraktär. Anledningen till detta är att en neutral karaktär ger olika instrument och frekvenser mer utrymme i ljudbilden och en ökad detaljnivå. Neutralt ljud orsakar inte heller lyssningströtthet. Ett färgat ljud som t.ex. är dominant i basområdet kommer medföra att basen maskerar och dämpar andra frekvenser så detaljer i musiken går förlorad. Färgat ljud är även mer tröttande för öronen.
Att uppskatta ett neutralt ljud skulle kunna jämföras med att provsmaka fint vin eller se på vacker konst. Erfarenhet och referenser möjliggör större uppskattning av ett riktigt bra vin eller en målning från en stor konstnär - i likhet med nöjet att lyssna till ljudet på en välljudande och neutral ljudanläggning.
Förutom erfarenhet och referenser finns också stora variationer när det gäller vilken typ av ljud olika personer föredrar. För mellanregister- och diskant-regionerna brukar skillnaderna vara mindre, och majoriteten av erfarna lyssnare föredrar ett neutralt ljud med en rak frekvens. En del gillar en lätt förhöjd diskant-nivå, vilket kan ge intryck av en ökad mängd detaljer. Däremot för basområdet finns det stora skillnader:
En bas som ger ett neutralt och exakt ljud kommer att återge ljudet perfekt för både musik och film. Många människor tenderar att dela upp basen in i två typer: musikbas och filmbas. Vi anser detta vara fel. Som vi förklarar i vår ljudfilosofi, är vår övertygelse att ljud bara kan jämföras med verkligheten, och detta gäller för både musik och film. Vi tror att den bästa lösningen är att konstruera subwoofern på ett sätt som gör det möjligt att ändra karaktären på så många sätt som möjligt. Då kan subwoofern anpassas efter både rum och den ljudkaraktär man vill ha. Alla våra subwoofermodeller erbjuder denna möjlighet genom "room tuning" konceptet.
Att hitta ett akustiskt acceptabelt lyssningsrum är en stor utmaning. Normalt kan du ej ändra ditt vardagsrum så mycket som krävs för en perfekt ljudåtergivning. Man får därmed acceptera en icke optimal ljudkvalitet. Frågan är också hur mycket man vill ändra sitt vardagsrum/lyssningsrum för att optimera ljudkvaliteten. Även de mest inbitna entusiasterna har gränser för hur mycket man vill ändra och möblera om rummet för en optimal ljudåtergivningens. Exempel: Om praktiska/teoretiska mätningar och beräkningar visar att subwoofern för bästa ljud ska placeras 1,5 meter från väggen, således en bra bit ut i rummet på ett kanske olämpligt ställe, så är det få som accepterar en så opraktisk placering. Då får man självklart acceptera en kompromiss. Att rummet påverkar ljudets karaktär är ett erkännt faktum, men att rummets påverkan är så stor i förhållande till ljudkomponenternas kvalitet är inte lika välkänt. Problemet lyfts sällan fram pga att det inte är lätt att åtgärda bristerna med konventionella produkter. Rummets alla akustiska egenskaper, reflexmönster, akustiska egenskaper och klang är betydligt viktigare än de flesta tror. Ett normalt och modernt vardagsrum har ofta för lite absorberande material (som mattor, tyger, soffor, etc) vilket leder till för mycket reflekterande ljud och därmed stående vågor/reflexmönster i rummet. De kvardröjande ljuden i rummet maskerar de inspelade och man förlorar information från inspelningen. Frekvensgången blir ojämn, ljudbilden otydlig, transienter blir mindre dynamiska och man kan uppleva påtaglig lyssningströtthet. Rummet kan vara beskaffat med många problem över hela registret, men det allra största problemen ligger normalt i basområdet.
Tur och otur styr ljudåtergivningen. Om man ej från början känner till rummets problem (vilket få gör) eller kanske dessutom inte har möjligheten att göra något åt problemet så leder det till att det mer är tur och otur som avgör och man råkar placera sin anläggning på ett bra eller dåligt sätt. Detta är anledningen till att vi utvecklat Room Analyzer (som är ett mätsystem) som hjälper dig att analysera ditt rum. Med hjälp av Room Analyzern kan du enkelt mäta upp frekvensgång i både högtalare och i rummet samt upptäcka stående vågor etc och detta hjälper dig att hitta en optimal placering av din anläggning och lyssningspositon i ditt lyssningsrum. Room Analyzern är ett komplett mätverktyg som är enkelt att använda.
Basreflexlådor dominerar marknaden. De levererar relativt mer kraftfull bas jämfört med en sluten låda. Nackdelen är att de lägsta frekvenserna kan sakna viss precision. För att få fördelen med båda tillvägagångssätten ger alla våra subwoofers möjlighet att stänga basreflexport och spela som en sluten bashögtalare. Dessutom har de flesta av våra bashögtalare möjlighet att inte bara välja mellan basreflex och sluten, utan snarare fyra olika möjligheter för att erhålla den perfekta anpassningen för rummet och användarens personliga smak.
En annan fråga är hur man definierar en bra referens? Det är en objektiv referens som de flesta människor kan förstå att det är viktigt att vara en referens.
1.Bra Inspelningar
Utan en bra inspelning blir alla jämförelser mellan utrustning mycket svår eller till och med missvisande eftersom även en bra inspelning kan färgas i någon riktning. Så när man upplever någon produkt som "inte neutral" kan det faktiskt vara inspelningen. Vissa människor använder alltid samma inspelning vid test av produkter och riskerar att göra felaktiga antaganden. Om du vill använda samma inspelning hela tiden, se till att du har lyssnat på det på ett öppet och neutralt system i ett bra rum. Företrädesvis använd flera bra inspelningar för att ha fler referenser som används för utvärdering.
2. Bra Rum
Rummet måste vara så neutralt som möjligt, och system uppsättningen bör också vara så neutral som möjligt för att undvika rummets inflytande för att färga ljudet. Mätning av rumsegenskaper före provningen av annan utrustning är ett bra sätt att veta hur rummet påverkar ljudet.
När det är dags att köpa ny utrustning så besöker man olika butiker, lyssna på massor av produkter för att hitta "rätt" ljud. Här är några allmänna tips att tänka på:
Vi erbjuder Buy & Try, vilket ger dig en 30 dagar "testtid". På så sätt kan du utvärdera dina högtalare i ditt eget hem. Buy & Try är det bästa sättet att se till att du kommer att vara helt nöjd med ditt köp. Läs Mer >
Vi har valt att göra våra högtalare flexibla och utrusta dem med flera inställningsmöjligheter, för att du ska kunna justera av ljudet efter rummet och dina egna personliga preferenser. Detta uppnås delvis genom att ändra gränsfrekvensen mekaniskt för att bättre passa det specifika rummets akustiska egenskaper. Till exempel, på flera av våra modeller kan du justera diskant och basnivå och öppna eller stänga basreflex portar. Detta gör det möjligt att variera karaktären så det passar dina önskemål och naturligtvis för att bättre passa lyssningsrummet som är en viktig del av ditt system.
Det som gör en högtalare tungdriven är avancerade filter med "svåra" impedansförlopp och djupa "dippar"/dalar i impedansförloppet. Våra högtalare har ett väldigt förstärkarvänligt impedansförlopp då vi har lagt stor möda på att optimera filterkonstruktion och parametrar. Tex når impedansen sällan under de specificerade 4 ohm som är standard, något som annars är ganska vanligt hos andra högtalare. Vilken normal, väldesignad förstärkare som helst kan användas.
En mycket vanlig missuppfattning är att högtalare med lägre känslighet samtidigt är svårdrivna. Det är inte sant, utan är oftast bara en fråga om hur mycket ljudtryck man får ut vid en viss effekt. Självklart behöver en högtalare med en känslighet på 88 dB/1 watt mer effekt för att nå samma ljudtryck som en högtalare på 90dB/1 watt. Samtidigt kan högtalaren med högre känslighet ändå innebära en svårare last för förstärkaren om det finns starkt reaktiva komponenter i delningsfiltret, eller impedans-"dippar" på vissa frekvenser.
Delningsfilter i högtalare är mycket viktigt. Även om man väljer de allra bästa element kommer ljudkvalitén bli väldigt begränsad om inte delningsfiltret fungerar korrekt.
När det gäller delningsfilter så är det även här kompromissandets konst som gäller. Utmaningen är att få flera viktiga parametrar att fungera bra i förhållande till varnadra.
Dessa är:
För att göra det mer pedagogiskt visar vi här på två ytterligheter:
Delningsfiltrets design är det som gör mest skillnad på en högtalardesign och här spelar delningsfilterkonstruktörens erfarenhet väldigt stor roll för det slutgiltiga resultatet.
Verkningsgrad i högtalaren är också en kompromiss.
Hur är verkningsgraden i en högtalare i förhållande till högtalarens kvalité?
Verkningsgraden är högtalarens effektivitet per inmatad effekt kontra det ljudtryck som högtalaren alstrar och mäts normal i dB/1 watt.
Högtalarens effektivitet är mest beroende av elementens verkningsgrad/effektivitet men även delningsfilterfilter design och lådkonstruktion påverkar verkningsgraden.
Om Verkningsgraden är väldigt låg då krävs mycket kraftfull förstärkare för att alstra önskat ljudtryck, men det finns också rent fysiska begränsningar på hur hög verkningsgraden kan bli.
Ser man på det enskilda elementet så gäller det att på ett optimalt sätt få ut högsta möjliga verkningsgrad utan att andra parametrar blir alltför bristfälliga.
Så här gäller det att hitta den bästa kompromissen mellan flera faktorer:
Även kostnaden måste avvägas noga.
Exempel: man kan exempelvis öka verkningsgraden genom att göra membranet lättare och magneten större/kraftigare, men använder man samma material så måste man minska tjocklek/vikt och det medför ett mindre stabilt membran och därmed kommer elementet skapa mer distorsion.
Omvänt om man vill minska distorsion genom att gör membranet mer stabilt då kommer vikten öka och därmed verkningsgraden sjunka.
Så allt handlar om att hitta en kompromiss och optimera material och kombinationer av material för optimal balans mellan de olika parametrar som nämnts ovan.
Många produkter på marknaden är angivna med felaktiga/osann fakta när det gäller t.ex. verkningsgraden, men vissa anger toppvärde som kan vara en hög peak i frekvensgången som verkningsgrad.
Rättvis angivelse är en genomsnittlig verkningsgrad över ett stort frekvensområde som högtalaren täcker.
Storleken på elementet påverkar verkninggraden så generellt kan man få ut högre verkningsgrad ur större element.
Generellt kan man göra denna sammanfattning:
- Extremt bra element med mycket låg distorsion har alltid begränsad verkningsgrad, typiska hifi och high end element.
- Element med extremt hög verkningsgrad har alltid begränsad kvalitet och ofta högre distorsion och/eller användningsområde/frekvensomfång.
En jämförelse : fjädringen på en bil är ett exempel på att det är kompromissandets konst som gäller.
En mjuk fjädring ger bra komfort i låga farter men fungerar dåligt i höga farter. Omvänt så är en hård fjädring bra i höga farter men blir samtidigt stötig.