Room Analyzer II Pro

Room Analyzer 2 Pro

2690 Kr
1990 Kr
St
Lägg i kundvagn!

"If you are looking for a way to gain more insight into how your speakers interact with your room and what to do to fix any issues, the XTZ Sound Room Analyzer II Pro kit is probably the easiest method out there."

- Audioholics -

Är Room Analyzer kompatibel med Windows 10?

Ja, men senare Windows 10-uppdateringar har gjort att v2.34 inte längre är helt kompatibel. Ladda ner och installera v2.35 beta (från 2019-10-25) om du använder nyare versioner av Windows 10.

Release notes v2.35 beta:
1. Improved the Windows 10 compatibility
2. Fixed an OpenGL bug which caused random text in the CSD
3. The lowest approved measurement sound pressure level is raised 6 dB to avoid bad results (the meter should be green when measuring)
4. An uninitialized variable caused an invalid display value followed by a program crash
5. Added checks for out of bounds access when moving the mouse in the SPL tab

Room Analyzer-mjukvara till Mac?

För närvarande är vår mjukvara inte optimerad för att fungera på Mac. Men det finns två sätt att lösa problemet och få Room Analyzer att fungera på en Mac:

1. Bootcamp  = Installera Windows och starta om datorn för att starta Windows.

2. Emutation-progam som Parallels eller VirtualBox VM.

Hur löser jag "Found no valid hardware"?
  1. Se till att datorn är nystartad, uppkopplad mot internet och helt uppdaterad med de senaste uppdateringarna från Windows update

2. Öppna Enhetshanteraren (Tryck Start - Skriv "Enhetshanteraren" och tryck enter) och koppla mikrofonen till datorn

3. Mikrofonen skall synas i listan över enheter under kategorin ”Ljud-, video- eller spelenheter” som antingen ”XTZAUDIO2P” eller ”XTZAUDIO2”. Om så är fallet, så är drivrutinen installerad och mikrofonen bör nu kunna kommunicera med datorn Om den inte syns enligt punkt 3, då är följande fel :
  • Datorn får ej kontakt med hårdvaran?
    Börja med att testa de andra USB-portarna i datorn.Prova en USB port som ej är blå(blå = USB 3)

• Rätt drivrutin EJ installerad?
    När du kopplar in mikrofonen skall datorn avge ett ljud som indikerar att en USB-enhet har anslutits.(se till att ljudet är på) Om det är första gången mikrofonen kopplas in skall datorn fråga om du vill söka efter drivrutinen på internet. Välj att söka på Internet efter enhetsdrivrutiner, varpå datorn automatiskt skall hämta och installera den korrekta drivrutinen från Windows update. Om inte detta sker, kontakta Microsoft support för felsökning av uppdateringsfunktionen

• Fel på hårdvaran?
    Kontakta oss för utbyte av hårdvaran/ljudkortet.

Följande gäller INTE Microphone Pro

I fall mikrofonen visas som ”USB Advanced Audio Device” innebär detta att en nödvändig drivrutin saknas. Högerklicka på enheten ”USB Advanced Audio Device” och välj ”Avinstallera”. När avinstallationen är färdig koppla ur mikrofonen, vänta 10 sekunder och koppla sedan in den igen. Enhetshanteraren skall nu automatiskt söka på Windows update efter korrekt drivrutin för mikrofonen och installera denna. Om inte detta sker, kontakta Microsoft support för felsökning av uppdateringsfunktionen.

Image title

Vad är förklaringen till "Level is below reference level"-felet?

Om felmeddelandet "Level is below reference level" uppkommer när du kör sweeps i Room Analyzer eller Full Range, men mätning fungerar i RTA-mode:

Då är det något fel med referens-kanalen i ljudkortet (som används i sweeps) och ljudkortslådan behöver bytas ut. Vänligen kontakta oss i sådana fall, så att vi kan anordna med en ersättningsenhet för ljudkortet.

Min mjukvara startar inte?

Kör som Admin: Det första du bör testa är att köra mjukvaran som Admin.

1. Högerklicka på XTZ Software

2. Tryck på "run as administrator"

3. Programmet kommer nu att starta som Administrator och bör köra utan problem.

Jag får stora variationer i mätresultaten vid 16 kHz i RTA-läge för RT60 i fullrange-läge. Kan ni förklara detta?

Ställ in bitdjup och samplingshastighet på 24 bitar respektive 48 kHz Studio quality för både inspelning och uppspelning. Då borde det vara ok.

1. Högerklicka på högtalarikonen nere till höger vid klockan
2. Välj Uppspelningsenheter
3. Dubbelklicka på ”XTZ Audio 2 Pro”-enheten i listan
4. Klicka på fliken Avancerat, ändra i rullgardinsmenyn till ”24-bitar, 48000 Hz (Studiokvalitet)” och klicka sedan på OK
5. Tillbaka i fönstret Ljud, klicka nu på fliken Inspelning
6. Dubbelklicka på ”XTZ Audio 2 pro microphone”-enheten i listan
7. Klicka på fliken Avancerat, ändra i rullgardinsmenyn till ”24-bitar, 48000 Hz (Studiokvalitet)” och klicka sedan på OK
8. Tillbaka i fönstret Ljud, klicka OK

Inget ljud från mikrofonen eller ljud-output

Får du inget ljud från mikrofonen?

Om det inte kommer något ljud från audio-output, eller det inte är någon mätningssignal till förstärkaren:

Börja med alternativ 1.

Om det inte fungerar, försök med alternativ 2.

Alternativ 1. Ändra primär ljudenhet. Vänligen följ stegen nedan:

1. Klicka på symbolen med en högtalare i det högra hörnet av din dator
2. Högerklicka och tryck på "devices"
3. Här kan du se dina enheter, den som har en grön symbol är din huvudsakliga enhet
4. Du kan byta huvudsaklig enhet genom att högerklicka på den enhet du vill byta till och trycka på "make main-device"
5. Starta om din dator och testa att starta XTZ-mjukvara

Kan du fortfarande inte lösa problemet, eller förstår inte dessa instruktioner?
Vänligen gå in på länken nedan:
Länk för mer hjälp

Alternativ 2: Uppdatera DriversFollow enligt stegen nedan:

1. Gå till "My Computer"
2. Control Panel /System and Security /Device Manager /Sound, video and game controllers /Audio XTZ 2 Pro /Driver
3. Tryck på "Update driver"
4. Starta om datorn

Alternativ 3: (USB Audio Device)

Detta kan bero på att Windows saknar en DLL, en lösning är att vara ansluten till internet och helt enkelt ta bort "USB Audio Device" i device manager, och trycka på F5, vilket förhoppningsvis leder till att Windows går ut på internet och hämtar hem det rätta elementet. Om inte, kör du en disk check, och utför sedan samma procedur igen. Dessutom frågar Windows ibland om det ska ladda hem element på webben och då svarar du ja för att söka på internet. Kvarstår problemet? Vänligen se tråden nedan:

Jag vill testa min RAIIPro-mikrofon med REW, men var kan jag hitta kalibreringssfilen som den behöver?

Du kan ladda hem den här.

Vem behöver XTZ Room Analyzer?

Room Analyzer är ett mätverktyg för att kontrollera högtalare, rum och kombinationen av högtalare och rum. Det skulle kunna anses onödigt för en "vanlig" kund för att använda dessa produkter, men rummet och högtalarna avgör ca 95% av slutresultatet. Att förbättra rummet och högtalarna är ett effektivt sätt att få bättre ljud. Exempelvis kan rätt placering av högtalarna kan i vissa fall förbättra ljudet mer än köpa dyra kablar och elektronik. Läs mer.

Placering av mikrofon när man använder 3 mätpunkter

Finns det någon rekommendation för avstånd mellan mikrofon och högtalare vid 3 mätpunkter?

Svar: Nej, ingen särskild rekommendation finns. Om du har 3 platser välj att mäta 3 punkter. Om du har fler platser, och flera rader, använd 2 mätningar på första raden och 1 mätning på andra raden. Det är omöjligt att veta rummets svagaste punkt så det kan vara en bra idé att prova flera gånger ifall resultatet inte blir bra.

Efter mätning av rumsmoder (room modes) och ange värden i en DSP

Efter mätningen visas en lista med rumsmoder (room modes) tillsammans med uppmätt resultat samt förväntat resultat efter korrigering. Om jag anger Q-värdet och listade frekvenser över funna rumsmoder i en DSP-enhet, borde jag få liknande resultat som den vita kurvan. Stämmer det?

Svar: Ja.

Efter mätning och om DSP-enheten har begränsat spann med frekvenser

Om DSP-enheten har ett begränsat spann med frekvenser som är valbara, välj värdet/Q-värdet som är närmast det föreslagna värdet.

Om du mäter igen och får ett annat PEQ-värde kan du inte ändra den befintliga, det kommer inte att fungera, men du kan givetvis ändra EQ:n eller PEQ:n om och om igen tills du får ett så rakt frekvenssvar som är möjligt.

I en hemmabioanläggning, hur ska jag mäta alla högtalare, t.ex. 5.1/7.1?

Mät en kanal i taget och korrigera så att varje kanal får så rakt frekvenssvar som möjligt.

Nästa steg är att anvädna y-splitten till front + subwoofer och kontrollera frekvenssvaret som de skapar tillsammans, och om nödvändigt finjustera fasen, volymnivån, delningsfrekvensen, och så vidare, för att få ett rakt frekvenssvar.

Vi föreslår att man använder RTA i mätningen ovan för att snabbt se svaret i realtid när du justerar receiver eller subwoofer.

TIll sist, fininställ nivåera mellan front, subwoofer, center och bak. Bara volymniåverna.

Sedan är det klart!

Room analyzer-Programmet är fryst och det går ej att få det att reagera genom att klicka på menyer eller andra delar av fönstret.

Steg 1:
Öppna Windows "Microphone privacy settings" genom att skriva det i sökfältet längst ned till vänster.

Image title

Steg 2:
Tillåt appar att ha åtkomst till din mikrofon. Testa att starta om Room Analyzer-programmet, det borde nu fungera som vanligt.

Image title

Windows
Room Analyzer II Pro version 2.34
Ladda ner
Windows
Room Analyzer II version 2.2
Ladda ner
Windows
Room Analyzer Pro version 2.0
Ladda ner
Windows
XTZ RA2Pro calibration file
Ladda ner
Windows
Room Analyzer II Pro version 2.35_Beta
Ladda ner
Skriv orden i bilden
Captcha Image
Skicka